Mikádo účes – spôsoby, postupy, návody a viac

Mikádo účes predstavuje klasiku, ktorú obľubuje množstvo žien na celom svete (väčšinou sa tam tento účes nazýva bob), pretože je jednoduchý, ľahko sa udržuje a je variabilný. Základným typom je mikádo, ktorého končeky vlasov siahajú do rovnakej dĺžky – po bradu. Časom sa táto dĺžka menila a v móde už boli veľmi krátke mikáda (po uši) ako aj dlhé mikáda, ktoré končili v oblasti ramien. Menil sa aj celkový vzhľad a štýl kontúr účesu ako aj dĺžka ofiny. A tak v dnešnej dobe máme nespočet rôznych typov mikád účesov. Obľúbili si ho aj známe celebrity, spomeňme aspoň Victoriu Beckham, Katie Holmes či Rihannu. Poďme si niektoré z nich predstaviť a poradíme vám s ich tvorbou, postupom a ukážeme si všetko na reálnych príkladoch.

mikádo účesy

Mikádo účesy – typy účesov, návody, postupy a ďalšie užitočné info. © Franck Provost

Typy mikádo (bob) účesov

Nižšie nájdete základné typy mikádo účesov:

  • Klasické mikádo – najstarší typ mikáda, vlasy končia v rovnakej dĺžke v oblasti brady, tvoria obrys tváre.
  • Invertné mikádo (tiež obrátené, skosené) – klasické mikádo s obmenou, v rámci ktorého sú zadné vlasy výrazne skrátené a smerom dopredu dlhšie; obmeny: úplne vyholená časť nad krkom alebo nápadne dlhé vlasy po bokoch tváre.

    no images were found

  • Asymetrické mikádo – všetko, čo vybočuje zo symetrie mikádo účesu môžeme považovať za asymetrické, príkladom sú dlhšie pramene vlasov na jednej strane, vyholený bok hlavy, kučery na strane a pod.
  • Kučeravé mikádabob účesy s kučerami s viacerými obmenami, napr. kučery len vpredu, v spodnej časti vlasov alebo na celej hlave.

Okrem týchto základných typov existuje veľa ďalších. Rozdiely medzi nimi sú tvorené zmenou dĺžky, sklonu strihu, úpravou štruktúry vlasov, strihom ofiny a pod. Toto si spojte s rôznym farbením, žehlením či tupírovaním, a dostanete takmer nekonečnú variabilitu účesov.

mikádo účesy 2014

Mikádo účesy podľa typu tváre

Pokiaľ máte obdĺžnikovú tvár, hodí sa vám viac kratšie mikádo – zjemní kontúry tváre a pridá objem v oblasti líc (ako na fotke nižšie). A naopak, okrúhlejším tváram viac pristane dlhšie mikádo (prečítajte si viac o účesoch podľa typov tvárí).

mikádo účesy bob hair

Videonávod ako si spraviť mikádo svojpomocne

Našli sme video s návodom ako si vytvoriť mikádo doma. Pre dosiahnutie skvelého účesu vám však odporúčame návštevu kaderníctva. Niektoré ženy si robia účesy zásadne svojpomocne doma – pre ne príde toto video vhod.

Postup strihania mikádo účesu v kaderníctve

Pozrite si vopred, čo vás v kaderníctve čaká, ak sa rozhodnete pre tento typ účesu:

Starostlivosť o mikádo účesy

Mikádo (bob) účesy nie sú náročné na úpravu. Ak chcete, aby váš bob účes ostal krátky (a zvýknú sa vám poškodzovať končeky), budete sa musieť zmieriť s častejšou návštevou kaderníka, približne raz do mesiaca. Ofinu si môžete strihať aj samé, či už do pôvodnej dĺžky alebo meniť podľa nálady. Pri mikáde s rovnými vlasmi, je dobré ich tvarovať veľkou guľatou kefou, aby získali objem a hladký vzhľad.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *