14 mýtov o vlasoch

Mýty o vlasoch

Mýtus vzniká na základe stále opakovanej domnienky bez podloženia vedeckých faktov. Mýty nájdeme takmer v každej ľudskej činnosti, výnimkou nie sú ani vlasy a účesy. Pravdepodobne aj mýty o vlasoch vznikali týmto spôsobom. Zistite či sa v našom zozname nachádzajú aj tie, ktoré poznáte.

mýty o vlasoch

Mýty o vlasoch. © N/A

1. Časté česanie vlasy nemôže poškodiť

Nás prvý mýtus o vlasoch sa týka česania. Mierne česanie vlasom neprekáža, avšak časté a dlhé česanie im ubližuje, narúša štruktúru a oslabuje. Výberom vhodnej kefy či hrebeňa na vlasy dokážete tento efekt zmierniť.

2. Pravidelné strihanie stimuluje rast vlasov

Vlasy rastú cca. 1,5 cm za mesiac, bez ohľadu na to, či ich budete strihať alebo nie. Čo však určite pomáha, aby vaše vlasy vyzerali lepšie, je pravidelné odstrihávanie rozdvojených končekov.

3. Prípravky na vyrovnanie kučeravých vlasov nie sú škodlivé

Takéto prípravky sú vysoko alkalické a preto sú veľmi agresívne pre vlasy. Použitie takéhoto výrobku môže mať katastrofálne následky pre ženy so slabými, tenkými a jemnými vlasmi.

4. Stres je hlavnou príčinou vypadávania vlasov

Za prirodzené denné vypadávanie vlasov sa považuje 50 až 100 “mŕtvych” vlasov. To je normálne a stres nemá nič do činenia s týmto prírodným procesom. O trochu viac vlasov môžete prísť, pokiaľ skutočne zažijete “katastrofický” stres ako je strata milovanej osoby, rozvod, život ohrozujúca operácia a pod. V takýchto prípadoch môžete dokonca skutočne zošedivieť. Hlavnou príčinou vypadávania vlasov sú hormonálne a iné zmeny v prirodzenom fungovaní telesných procesov.

5. Farba poškodzuje vlasy

Ďalší nezmyselný mýtus o vlasoch. V dnešnej dobe sú moderné farby na vlasy obohatené o dostatok živín, ktoré vlasy posilňujú a podporujú ich rast. Preto by ste nemali mať s farbami problém. Dávajte si však pozor na agresívne chemické odfarbovače vlasov.

6. Farbenie vlasov v priebehu tehotenstva nie je škodlivé pre plod

Zatiaľ neexistuje žiaden vedecký výskum na túto tému. Je však múdre, aby ste si nefarbili vlasy aspoň v priebehu prvých 20 týždňov tehotenstva.

7. Opláchnutie studenou vodou po umytí vlasov šampónom dodá vlasom lesk

Toto určite osvieži a prebudí, ale nebude mať žiadny priaznivý účinok na vlasy. Pravidelným sprchovaním hlavy studenou vodou si však dokážete znížiť citlivosť hlavy na nižšiu teplotu. Takto sa môžete efektívne otužovať na citlivom mieste akým pokožka hlavy je.

8. Odtrhnutím každého jedného šedivého vlasu vám na hlave narastú ďalšie dva

Z lekárskeho hľadiska to nie je vôbec pravda. Zvyk trhať si šedívé vlasy je zlý z iného dôvodu – táto činnosť môže infikovať pokožku hlavy z malých raniek, ktoré ostanú po vytrhnutí vlasu.

9. Rozštiepené končeky vlasov môžete zlepiť späť vhodným produktom

Žiaľ, rozštiepené končeky nemôžu byť obnovené. Jediné, čo môžete urobiť, je odstrihnúť ich. Končeky môžu byť dočasne spevnené výrobkami obsahujúcimi silikón alebo včelí vosk, no zázraky nečakajte.

10. Krátke vlasy sa hodia iba chudobným a starým ženám

Tento mýtus o vlasoch tiež nie je pravdivý. Krátke účesy sa hodia každej žene s veľkými očami, dlhým krkom a zdravým sebavedomím. Názor, že dlhé vlasy nie sú vhodné pre ženy nad 40 rokov z dôvodu postupného strácania objemu, môže byť tiež hravo vyvrátený po prečítaní nášho článku: Riedke vlasy a ako im pridať objem.

11. Tesné čiapky a klobúky spôsobujú plešatosť

Tento mýtus sa vám môže zdať smiešny, no istú dobu sa tomu vážne verilo. Vypadávanie vlasov však spôsobujú najmä hormonálne zmeny (po určitom veku, v období tehotenstva) či nedostatok látok v tele človeka, potrebných pre ich rast.

12. Časté umývanie vlasov spôsobuje ich vysúšanie

Vlasy sa môžu umývať aj každý deň, dokonca nemusíte použiť ani šampón (máme odskúšané, viď náš článok o “no poo“). Vhodný kondicionér dokáže dodať vlasom vlahu a odmastniť ich. Vyskúšajte na vlastnej hlave, ktorý vám zafunguje a ktorý nie.

13. To čo zjem, nemá vplyv na vlasy

Možno sa začudujete, ale opak je pravdou. Človek je tým, čo je, a to platí aj o vlasoch. Správna strava, bohatá na aminokyseliny, vitamíny a minerály, dokáže zlepšiť stav vašich vlasov. Rôzne diéty ochudobnené o tieto látky sa prejavia aj zhoršenou kvalitou vašich vlasov.

14. Nečesať vlasy, keď sú mokré

mýty vlasy účesy

Mýty o vlasoch – nečesanie za mokra?. © N/A

Ako o poslednom z kategórie mýty o vlasoch si povieme o mýte nečesania vlasov za mokra. Vlasy sa po namočení prepletajú, čo je pre ne prirodzené. Pokiaľ si chcete uľahčiť ich rozčesávanie po uschnutí, odporúčame vám ich česať už zamokra. Taktiež sú namočené vlasy pevnejšie a česanie im toľko neubližuje, i keď je pravda, že pri spánku sa mokré vlasy môžu lámať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *